Bahan-bahan:loyang 6.5 inci
1cwn tepung gandum*
1sk soda bicabonate*
2 bj telur gred A
1sk esen vanilla
1/2 cwn susu segar
1/2 cwn gula(blh kurangkan ckt kalau xska manis)
3 sb susu pekat manis
1/4 cwn minyak jagung,kalau xda minyak msk pun xpe.
3sb serbuk koko
30ml air pnas
Topping:
40g coklat masakan
3 sb susu segar
1 sb susu pekat manis
1 sb mentega
Coklat rice
Coklat chip
Cara-cara:
1.Panaskan periuk kukus,leserkan mentega pada loyang dan tbur sdikit
tepung.buang lebihan tepung.
2.mskkan susu pekat,susu segar,gula,air panas,serbuk koko msk ats api
kecil,apabila smua bhan dh sebati mskkan minyak,kacau dan tutup api.sejukkan
sebentar
3.ayak bahan yg bertanda(*)Dan pukul telur dgn garfu skejap dan mskkan
esen vanilla
4.tapis bahan yg disejukkan td supaya tiada ketul,mskkan bhan yg diayak
diselang seli dgn telur.gaul sebati.
5.mskkan dlm loyang dan tutup dgn aluminium foil.kukus slama 1 1/2
jam.kalau air kurang tambahkan dgn air panas.
Untuk topping guna kaedah double boil,cairkan coklat mskkan,lepas 2
mskan susu segar,susu pekat dan mentega,kacau smpai sbati.
Tuangkan topping apabila kek dh sjuk dan tabur coklat rice dan coklat
chip
Selamat mencuba.
No comments:
Post a Comment