Thursday, 12 February 2015

Ikan Singgang Pedas



IKAN SINGGANG PEDAS

Bahan-bahan:
  • 600 g ikan kembung/selar kuning atau apa2 ikan yg digemari (gambar diatas menggunakan ikan selar)
  • air secukupnya
  • 2 keping asam keping
  • beberapa tangkai daun kesum
  • 1 tangkai bunga kantan
  • garam secukup rasa
Bahan tumbuk:
  • 6 tangkai cili merah } nak lagi pedas boleh tambah cili api
  • 3 ulas bawang merah
  • 1 ulas bawang putih
  • 1.5 cm lengkuas
  • 2 cm kunyit hidup
Cara membuat:
  • Ikan dibersihkan dan di toskan.
  • Masukkan air, asam keping dan bahan tumbuk ke dalam periuk
  • Kemudian masukkan ikan.
  • Renihkan sehingga mendidih dan ikan masak. Masukkan daun kesom/bunga kantan
  • Rasakan garam secukupnya, bolehlah diangkat