Thursday, 30 October 2014

Resipi tart telur yang simple dan sedap

Resipi Crust


1cawan margerin (che nah guna jenama pelangi)
Nak pkai butter pun boleh
1/2 cawan gula castor
2 cawan tpg gandum
1penutup esen vanilla
Cara2nya~
Pukul margerin+gula jangan kembang sangat...
Tambahkn telur,esen vanilla..
Tambahkn tepung gandum sedikit-sedikit ..sampai jadi doh...buat bulat-bulat...masukkn dalam acuan tart..kemaskn doh..cucuk-cucukkan sedikit dengan garfu...
Filing Telur
4 biji telur ( size A @ B )
3/4 cawan gula
1 cawan susu cair
1 cawan air kosong
1 sudu esen vanila
Sedikit pewarna kuning ( tak nak pun takpe )

Campur semua bahan,,tapiskn..tuangkan di ats crust tadi..bakar 20-25minit..dgn 180°c
Tunggu sejuk sedikit...baru keluarkan dari acuan.
Tak payah cungkil..terbalikkan sahaja kalau betul-betul dh masak ia akan mudah keluar dari acuan....
Selamat mencuba...
resipi by che nah