Monday, 29 December 2014

SOFT BUN




SOFT BUN 
Resepi kali ini telah diubah suai mengikut bahan yg ada dirumah tetapi hasil tetap lembut dan gebu gebas.



Bahan-bahan: 


1 kg tepung roti 
22g yis (akak guna 18-20 g je)
150g gula - sbb nak buat sandwich jd taknak manis2
100g mentega
100g shortening
400ml air sejuk + ais batu
80g susu tepung nespray 
4 biji kuning telur
1 sudu teh baking powder
15g garam halus
water roux (50g + 250ml air)

Cara membuat: 

Campur bahan kering kecuali garam dan gula, gaul sekata dan masuk bahan cecair dan water roux 
Uli sebatikan masukkan garam dan gula, uli lagi sehingga doh menjadi licin
Kemudian masukkan butter dan uli hingga elastik (sehingga doh boleh ditarik nipis spt membuat roti canai)
Perap 1 jam atau sehingga saiz berganda.
Kemudian tumbukkan doh untuk buang angin
Bentukkan doh dgn seberat 60g setiap satu dan perap hingga naik 2x ganda
Bakar suhu 180c atau suhu bakar ikut jenis oven anda selama 15-20 minit.
Bila perang, angkat dan sapukan dgn butter masa bun masih panas utk dptkan permukaan yg berkilat.


Yang ni garlic bread 
Garlic butter tu yg diletak atas roti tu adalah campuran butter, serbuk garlic dan daun parsley kering


Yang ni bun kosong aje


texturenya mmg lembut gebu gebas